Monday 7 March 2011

tongue piercing ★

Régóta szeretnék nyelvpiercinget, de a szüleim sosem rajongtak az ötletért. Sőt, nem csak veszélyesnek, hanem visszataszítónak és természetellenesnek találják a test dekorálásának ezen formáját. Ez a legtöbb szülő véleménye.

Az okok.
  • Veszélyes, mert leszedi a fogzománcot és mindenbe beleakad.
  • Azért is veszélyes, mert elfertőződhet.
  • Előfordulhat, hogy utána nem érez az ember ízeket.
  • Mert csak.


Ezennel szeretnék szertefoszlatni ezeket a téveszméket és leírni a nyelvpiercing készítés folyamatát. "Mert csak." Ha nagyon akarom, úgyis elmegyek megcsináltatni, megvan rá a pénzem. Ötezer forint nem a világ vége. De ahogy a helyzet áll, két lehetőségem van - vagy elmegyek most és sunyiban megcsináltatom, vagy kivárom a szóbeli érettségi végét és utána megyek el. Bár nem hiszem, hogy ez alatt a pár hónap alatt megváltoztathatnám a szüleim véleményét. (-_-);;


téveszme #1 A nyelvpiercing leszedi a fozománcot.
Ez csak akkor igaz, ha a nyelv pc fémből van, ráadásnak pedig a viselője rendszeresek játszadozik vele, vagyis forgatja a szájában, kocogtatja a fogához, stb. Azonban nem csak fém piercingek vannak; manapság igencsak divatosak a műanyag piercingek is, ami kevésbé fertőzésveszélyes és mivel nem olyan kemény, mint a fém, nem károsítja a fogzománcot.

téveszme #2 A nyelvpiercing sokszor elfertőződik.
Fertőződik, persze, ha nem fertőtlenítik rendesen a gyógyulási időszakban, ami általában két hét ~ egy hónap terjedelmű a szúrástól számítva. Ebben az időszakban naponta akár hat-hétszer ajánlott a fogmosás, étkezések után sós vízzel öblögetés, reggel(-délben)-este pedig szájvíz használata. Mikor a nyelv már valamennyire lelohadt és nem fáj, a piercing körüli részt is ajánlott naponta körültisztogatni fogkefével. 
A gyógyulási időszakban nem szabad tejterméket, vagy apró darabos ételt fogyasztani; jégkockát viszont annál érdemesebb minden nap szopogatni, ugyanis lehűti a nyelvet és elősegíti a duzzadás enyhülését. A dohányzás, csókolózás és orális szex sem ajánlott.

téveszme #3 A nyelvpiercing berakásánál gyakran adódik olyan probléma, melynek következtében a nyelv teljesen vagy részlegesen (ízekre) érzéketlenné válik.
Nyelvpiercing készítésekor csak hivatalos papírokkal rendelkező, lehetőleg profi szakemberhez szabad elmenni. Feketén nagyon veszélyes nyelv pc-t csináltatni - tudni kell hozzá a vénák elhelyezkedését, steril környezetet kell biztosítani a művelethez, utána pedig ellátni a "pácienst" a szükséges tudnivalókkal.
Magyarul ha szakemberrel csináltatjuk a piercinget, az ízlelés elvesztésének és egyéb, hasonló komplikációk előfordulásának esélye igencsak alacsony, úgy egy az ezer-tízezerhez.

Röviden összefoglalva; az egész nyelvpiercing dolgot okosan meg lehet úszni fertőzés, fogzománc-sérülés és az ízlelés elvesztése nélkül.


A behelyezés.
  1. Először, ha kérsz, kapsz érzéstelenítőt (lidocain spray).
  2. A nyelved ki kell nyújtanod, amennyire tudod, és óvatosan ráharapnod. A "kilógó" részbe lesz behelyezve a piercing, ha beljebb teszik, veszélyes - és persze nem is látszik.
  3. Megtisztítják a nyelved a nyáltól (általában törlőkendő segítségével), esetleg tesznek egy fekete pöttyöt a kiválasztott helyre, majd egy karikás végű fogóba szorítják.
  4. Ezután, mindössze pár másodperc leforgása alatt egy hosszú tűt szúrnak át a húson, aminek a helyére aztán egy hosszított szárú, orvosi fémből készült piercing kerül. A hosszú szár a nyelv megduzzadása miatt szükséges - így nem lesz szoros, kényelmetlen.
  5. A piercer ezután elmonja, hogyan gondoskodj az ékszerről, hogyan tisztítsd, fertőtlenítsd; mit ehetsz, mit nem, satöbbi. Ezzel végeztél is!
Ha hasznos volt ez a kis cikk, kérlek, írj kommentet! :) Próbáltam összeszedni a legalapvetőbb tudnivalókat, téveszméket; de ha valamit szerinted kihagytam, szólj!

7 comments:

Viccu said...

fufuffu piercing piercing *körbe ugrál és folyik a nyála* imádom a piercingeket és nyelv pc is annyira jó *-* nekem apumat kellett győzködjem, nem akarta végül tetszett neki, és jó dolgokat írtál le, én még a számat akarom majd tovább szúrni +4et tervezek ** hogy kb ilyen legyen http://www.nautiljon.com/images/galerie/artistes/8/1/218/6/2/nightmare_368226.jpg karika kilőve *nem tetszik* na meg a bride pc és nyahh ** nekem ennyi elég na jó XD a fülem is kiakarom majd decorálni de nem olyan csúnyán *pörög* szóval hajrá, szorítok hogy sikerüljön >3<

Timi said...

Nyelvpiercinged van? :O Mázlista.
A fülemet ét is szeretném még párszor szúrni, mivel most csak az alap fülbevaló lyukak vannak benne. Az arcomba meg sosem tennék pc-t, az nagyon nem tetszik. :/ Nyelven és fülön kívül még max köldökbe, de ahhoz meg előbb IZMOS hasat akarok. :D

Viccu said...

Nem >o< nem nyelv, az ajkamnál van mint a képen Hitsuginak ott oldalt kis bogyi, nyelvet nem tudom csináltatnék-e O3O de számhoz még mint mondtam nagyon akarok, egy kis tágító fülbe mint GazettE-es Rukinak akkorka *nem nagy* fölé meg ami még nem porc amennyi fér XD.

☆ Rukita ☆ said...

hühühühü most már vannak jó indokaim anyám ellen, hogyha abba a korba jutok, hogy pc-t csináltassak *_____*

Timi said...

@Viccu: Jaa. Conch-ot vagy industrial-t akkor nem akarsz? :D Én egyszer majd szeretnék az(oka)t is, csak az indu nagyon dráva. (; v ;)

@Rukita: Ne hidd, az indok soha nem használ. :'D Ugyanezt megpróbáltam szóban is elmondani, de nem hallgattak végig, "mert csak". De azért örülök, hogy hasznos volt ez a, hm, cikk? xD
De mivel anno meg mindig azt mondták, hogy miután 18 leszek, azt csinálok (a testemmel legalábbis), amit akarok... (-w-)

Viccu said...

Uww azokat nem, ígyis volt 3 fülembe egyet kitépett fodrász, másikat ki kellett vegyem mert sokszor gyulladt be és ott maradt egy nagyon kemény porc darab. szóval a fülem külső részén maradok :3

☆ Rukita ☆ said...

áhh szülők. D:
de legalább enni adnak~